DizgiLed Blog Yazısı – DizgiLed https://dizgiled.com DizgiLed Mon, 07 Mar 2022 21:08:45 +0000 tr hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.2 https://dizgiled.com/wp-content/uploads/2022/04/icon.png DizgiLed Blog Yazısı – DizgiLed https://dizgiled.com 32 32 Sıva Altı Led Armatürler https://dizgiled.com/siva-alti-led-armaturler/ Tue, 01 Mar 2022 17:46:16 +0000 http://dizgiled.com/?p=7205 Armatürler, hayatımızı kolaylaştıran ve görünümleri ile tavan ve duvarlarda olmak üzere  aydınlatma ile donatılmasını sağlar. Beklentileri en iyi şekilde karşılayan ürünler arasında yer alan led panel armatürler ve daha pek çok çeşitleri ile önemli bir aydınlanma aracıdır. Kullanımı ile tavanlarda veya asma tavanlarda montajı sağlanarak kullanılır. Aydınlatma işlevi gören led paneller, aynı zamanda görünüm olarak da estetik bir duruş sergilemektedir. Ev içerisinde olduğu kadar iş yerlerinde de kullanımı oldukça yaygındır.

Beklentiyi kullanım alanı ile en iyi şekilde karşılayan led panellerin birçok çeşidi mevcuttur. Kullanımı sağlanan led çeşitleri ise aşağıda verilmiştir,

  • Sıva Altı Led
  • Sıva Üstü Led Spotlar
  • Kare Led Spotlar
  • Silindir Led Spotlar
  • Downlightlar  İç Mekan Led Armatürler
  • Sarkıt ledler vb.

Yukarıda verilen led çeşitleri oldukça fazla tercih edilen çeşitlerdir. Bu sebeple de kullanım alanları geniş yelpazede ele alınır. Bazılar sadece evlerde ve iş yerlerinde kurulumu sağlanırken bazıları da geniş alan için kurulum oluşturulur. Bu sebeple delokasyona göre de kurulu mevcuttur. Beklentileri en iyi şekilde karşılayan led seçenekleri, acil durumlar için de üretilmiştir. Kullanım yerleri ise oldukça geniş yelpazede ele alınır.

  • avmler
  • fabrikalar
  • ofis
  • mağaza
  • villa
  • kütüphane,
  • hotel ,
  • spor salonları,
  • otomotiv firmaları vb.

Belirtilen alanlar içerisinde kullanımı yaygındır. Hem geniş alanın aydınlatılmasını sağlar, hem de tasarruflu ürünler olması sebebi ile uygun fiyatlarda satışı mevcuttur. Led, aydınlatma ürünlerinde istenilen şekilde üretim yapılmaktadır. Ürettiğimiz armatürlerin sabit ve hareketlileri de mevcuttur. Bu sebeple de beklentileri en iyi şekilde karşılayan led armatürler, sabit ve haraketli led spotlar olmak üzere ikiye ayrılır.

Sıva Altı Led Spot

Sıva altı led spot armatürler, kullanım alanı olarak genellikle tavandır. Tavanlarda sıva altı olarak öncelikle sıva yapılırken monte edilen ve gömme led spot olarak da adlandırılan bir çeşittir. Birçok ürün arasında en fazla tercih edilen çeşitlerden olan sıva altı armatürleri, vazgeçilmez ürünlerinden olan sıva altı led aydınlatma armatürleri yüksek geçirgenliğe sahip opal difüzörlü yada samsung marka cob ledli, alüminyum soğutuculu  osram,  samsung,  smd ledli, tridonic driver yada eaglerise driverlı üretilmektedir. Beğenilen sıva altı led spot ürünleri arasında 8w tan başlayıp 120w( 3x40w ) kadar ışık seçenekleri mevcuttur (2700K  3000K  4000K 6000K 6500K) üretilmektedir. Bu şekilde de birçok çeşit üretilmektedir. Tasarruf edilen ürünlerin birçok watt seçeneği mevcuttur. Bu sebeple de üretimi yapılan ledli aydınlatma ürünleri, birçok çeşitte üretilmektedir. Müşterilerimiz için üretmiş olduğumuz çeşitlerden en fazla beğeni alan kare ikili led spot , evlerde monte edilmektedir. Işık rengi olarak da beyaz ve günışığı olarak kullanılır. En çok tercih edilen alan ise asma tavanlardır. Görünüm itibari ile estetik formu oldukça başarılıdır.

Sıva Üstü Led Spotlar

Üretimini sağladığımız led spot armatürler arasında sıva üstü led spotlar da kullanımı en  fazla olan çeşitler arasındadır. İstenilen ral kodunda elektro statik toz boya yapılmaktadır. Işık seçenekleri ise beyaz ve günışığıdır. Led panellerin üretimi ise iki çeşitte kendini gösterir. Biri sıva altı led panel iken, diğeri de sıva üstü led panel olmaktadır. 30×60 led panel armatürler en fazla tercih edilen çeşitlerdendir. Sıva üstü led spotlar, içerisinde tercih edilen çeşitler uzunluklarına göre değişim gösterir. Kullanılan alana göre değişim gösteren led spot armatürler, en fazla tercih edilen ürünlerdir. Diğer kullanımı sağlanan ebat seçeneği ise, 60×120 led panel armatürler oldukça geniş açıda üretimi sağlanarak yerleştirme alanı büyüktür. İstenilen mekan tasarımına uygun olarak tasarlanan ve üretilmiş olan led spot armatürler, müşterilerin memnuniyeti açısından herkesin zevkine hitap eden birçok çeşidi mevcuttur. Beton alanlara veya farklı malzemeden yapılmış kısımlara montajı tercih edilir.

Kare Led Spotlar

Uygulama alanı ile dekoratif panellerin eşsiz bir görünüm katması sağlanır. Kolay kurulum ile monte edilerek ve her panel çeşidi arasında en aktif kullanım alanı bulması ile, kare ikili led spot en çok üretimi gerçekleşen spot ürünüdür. Kare şekilde üretilen ve görünüm açısından güzel ve eşsiz bir görünüm katan kare üçlü led spot  ise, monte edilirken daha geniş alanlara uygulaması yapılmaktadır. Eski tip spotların yerine geçerek yeni üretim şekli ile hem tasarruf sağlar hem de enerji harcamasında önemli bir azalma meydana getirir. Çip modül yarımı ile ön tarafa gelmekte olan ışık sayesinde aydınlanma imkanı sağlanır. Difüzör yardımı ile ışığın yayılması sağlanmaktadır. Bu şekilde istenilen spotlara led panel spot denir.

Silindir Led Spotlar

Silindir şeklinde üretimi sağlanmakta olan spot paneller, aydınlık oluşturarak alanın en iyi şekilde ışık almasını sağlar. Led spot armatürlerde 5 cm veya 10 cm kullanım da mevcuttur. Silindir led spot,  ofislerde ve mağazalarda aydınlatma aracı olarak tercih edilir. Bu sebeple de yeni evlerde tavana monte edilebildiği gibi aynı zamanda sıva üstü bir üründür. 

Değişebilen ampulleri de mevcuttur. Birçok mekanda  yaygın bir kullanım alanı sağlayan ürünün içeriği ise alüminyum kasadır. Mağazalarda da kullanımı oldukça yaygındır. Bu sebeple de birçok mağaza ve iş yerinde de monte edilerek kurulumu sağlanır.

özellikleri ise değişkenlik gösterdiği gibi genel özellikleri arasında beyaz ve gün ışığı olarak üretilmektedir. Bir yandan da siyah ve beyaz kasa rengi bulunur. Watt seçenekleri ise değişim göstermektedir. Led ampul kullanımı ile kurulum yapılan alanda daha etkin ışık yayar. Diğer tercih edilen renkleri ise sarı ışık ve ara renktir. Dekoratif bir görünüme sahip olduğu için üretimi ve kullanım amacı da aydınlatmasının yanında estetik görünümüdür.

Downlightlar  İç Mekan Led Armatürler

İç mekan armatürleri arasında yerini alan Downlightlar iç mekan ışıklandırması olarak en çok evlerde, ofislerde,  otellerde hastane, mağaza ve vitrinlerde iç kısımda uygulanan önemli bir aydınlatma türüdür. Bu şekilde kullanımı gerçekleştirilen ürün, sodyum civalı buharlı aydınlatmaların yerine kullanılacak olan son teknolojik ürünler arasındadır. Aynı zamanda %60’a varan tasarruf imkanı mevcuttur. Bu sebeple de eski ışıklandırmalar kadar fazla enerji harcamadan uygun fiyata gelen bir ışıklandırma türüdür.  Hastaneler ve mağazalarda da kullanımı sağlanan türleri mevcuttur. Kolay kurulum imkanı mevcuttur. Her zaman kolay kurulum ve estetik bir görünüm arz eden led  iç mekan ışıklandırması için tercih sağlayan birçok kişi mevcuttur.

Led Panel Armatürler

Led panel armatürleri, birçok led spot  ışıklandırmaları arasında en çok kullanım imkanı geniş alanı kapsayan ürünlerdir. Çalışma sistemi ise, led çipleri tarafından elde edilen ışığın pleksi glass bir difüzör tarafından en iyi şekilde yayılmasına olanak tanır. En çok evlerin koridorlarını süslerken 3 cm yükseklikte bulunur. Rahat bir şekilde monte edilebilmesi için gerekli olan maximum aralıktır. Evin birçok odasında aydınlanma imkanı sunar. Böylelikle geniş alanda kullanım imkanı sağlanan led panel armatürleri 60×120 olarak en fazla satışı yapılan ebat seçenekleri arasındadır. Led panel üretiminde her zaman en iyi şekilde dikkat ederek birinci sınıf ürün kullanmaktayız. Bu sebeple de kaliteden şaşmayan bir anlayış ile üretim sağlarız.

]]>
Acil Aydınlatma Kiti Nedir ? https://dizgiled.com/aliquam-vel-ante-mattis-placerat-orci/ Mon, 29 Nov 2021 09:49:11 +0000 http://127.0.0.1/wp/wp_amino/?p=5985

Acil aydınlatma kiti nedir, nasıl çalışır, kullanımında nelere dikkat etmek gerekir;

Acil aydınlatma kitleri bir pil ve pilden aydınlatma elamanı için gereken beslemeyi sağlayan elektronik devreden oluşur. Aydınlatma armatürlerinde kullanılan floresan ve ledler fazla ısı ürettikleri için bu armatürlerle birlikte hem maliyet açısından hemde armatür  şartlarında çalışabildikleri için NiCd tipi yüksek sıcaklıkta çalışmaya uygun piller kullanılmaktadır.

Acil aydınlatma sistemleri sadece bir acil durum gerektiğinde yaygın olarak 1-3 saat aralığında çalışmak için tasarımlanırlar. Acil durumlar genellikle elektrik kesilmeleri, deprem, yangın gibi durumları kapsar.

  • Acil aydınlatma kitleri flaman ön ısıtması yapmazlar ve yarım dalga formunda düşük akımlı yüksek gerilimli DC gerilim üretirler. Genel olarak floresan lambalara zarar verirler.
  • Acil aydınlatma kiti çok sık devreye girip çıkmamalıdır.
  • Piller acil aydınlatma kitinin en önemli bileşenidir uygun bir şekilde kullanılmalıdır. En sık görülen arıza koşullarına neden olurlar.
  • Acil aydınlatma armatürü uygun bir şekilde üretilmeli ve devreye alınmalıdır.
  • Acil aydınlatma kiti ve armatürü lambaya en az zarar verecek şekilde ve en uzun pil kullanım süresi sunacak şekilde tasarımlanmalıdır.

        Floresan lambalar için kullanılan acil aydınlatma kitleri genel olarak T8,T5 ve kompak lambalarda kullanılanlar yarım dalga formunda çıkış voltajı üretirler ve genel olarak  flaman ısıtması yapmamaktadırlar. Acil aydınlatma kitleri flaman ön ısıtması yapmadığı için ve yarım dalga formunda DC çıkış ürettiği için floresan lambalara, sık sık devreye girmeleri durumunda kalıcı zararlar verirler. İlk görülen zararı lambaların uçlarının kararması ve uzun süreli kullanımda lambanın kırmızımsı bir şekilde ışık vermesi olarak karşımıza çıkar. Çok sık devreye girdiklerinde ise lamba flamanının çok yüksek direnç göstermesine hatta açık devre olmasına yol açarlar. Günümüzdeki bir çok elektronik ballast üreticisi “philips,osram,tridonic, vs..” ballastlarını eğer lamba flamanı uygun direnç değerleri limitleri içindeyse “genel olarak 1-100ohm” çalışmak koşuluyla tasarlarlar. Kısaca ön ısıtmalı tüm elektronik balastlar eğer lamba flamanı sağlam ise doğru ve uzun ömürlü olarak çalışabilirler..

Flaman floresan lambanın ömrünü ve performansını belirleyen lambaya elektron salan en önemli elamandır. Her ne kadar  floresan içerisindeki gazların ve floresan maddenin ışıma için önemi var ise de flaman bunlardan alınan ışıma verimini ve ömrünü belirleyen elemandır. Bunun için kısaca flamanın lambanın çalışmasındaki rollere değinelim.

        Elektronik balastlar lamba ömrünü verimli bir şekilde kullanmak için  önce flamanlara daha fazla miktarda “normal çalışmaya göre” ön ısıtma yaparlar bunun amacı lambayı ateşleyecek olan akımın ve delme geriliminin düşürülmesidir. Buda lambanın ömrünü uzatmaya yönelik bir işlemdir. Ön ısıtma yapılmadığı durumunda lambada daha fazla hasar oluşur.

       Diğer bir flaman işlemi ise lamba ateşlendikten sonra normal çalışmada lamba flamanı ısıtılarak flamandan elektron salınmasına devam edilir bu şekilde kararlı lamba çalışma akımı ve ışık akısı elde edilir. Dim edebilen elektronik balastlar düşük dim seviyelerinde lamba flamanlarını daha fazla ısıtarak ışık seviyesini düşürebilirler bunun sonucu olarak da flaman ömrünün düşük ışık sevilerinde azalmasına yol açar.

       Lambaların kırmızımsı ışık vermesi; DC elektrik akımı etkisiyle gazların homojen dağılmayıp tüpün diğer tarafında birikmesinden ,yerçekimi etkisiyle gazların çökmesinden ,soğuk ortamlarda çalışmasından ve lamba atomlarının uyarılan enerji seviyelerinin düşük olmasından  dolayı oluşur. Bu durumların oluşmasına ön ısıtmanın yapılmadığı, DC düşük akımlı ve yüksek gerilimli lamba çalıştırılmasının neden olabileceği bilinmelidir..

Özetlersek lambanın uzun ömürlü kullanımı için

  1. Flaman ısıtması ilgili standartlarda belirtildiği gibi yapılmalıdır. Acil kitler yapmamaktadır.
  2. Floresan lambalara AC dalga formu verilmelidir. Acil kitler çoğunlukla DC gerilim uygulamaktadır.

      Acil aydınlatmada kullanılan floresan lambalarda daha ince gövde çapına sahip veya lamba cidarına daha yakın flaman olan lambalar acil aydınlatma kitlerinden daha fazla etkilenirler. Örnek olarak T8 ve PLL  lambalar kitlerden daha az zarar görür.. PLC,T5,T5C gibi lambalar ise daha fazla zarar görürler. Bu tür lambalar ile AC çıkış formu verebilen ve ön ısıtma kabiliyeti olan kitlerin kullanımı tercih edilmelidir. Çok az kullanıcı ön ısıtma yapan acil kitleri tercih etmektedir çoğunlukla ön ısıtma yapmayan daha ekonomik olan modeller tercih edilmektedir. Bu durumda ön ısıtma yapmayan fakat AC çıkış formu verebilen ve lambaya göre tasarımlanan kitler tercih edilmelidir. Bazı kit üreticileri tek modelle tüm lamba tipleriyle uyumlu çalışabilen ürünler sunmaktadırlar. Bu modeller sadece lambayı yakmaktadır ancak her bir lambanın çalışma ve delme akım ve gerilimlerinin farklı olduğu unutulmamalıdır. Genelde bu tür ürünlerin lambalara daha fazla zarar verdikleri test edildiklerinde görülmektedir.

Acil aydınlatma kiti çok sık devreye girip çıkmamalıdır.

        Bu durum genel olarak sahada armatürlerin devreye alınması esnasında karşılaşılmaktadır. Acil aydınlatma armatürünün devreye alınması esnasında elektrikçiler çok sık açma kapama yapmaktadırlar. Oysaki bu durum aşağıdaki tedbirler neticesinde önlenebilir.

  • Acil aydınlatma hattı bina girişinden itibaren ayrık olarak projelendirilmelidir. Genel olarak daha az kablo kullanmak maksadıyla aynı sigortadan kitli armatürlere enerji verilmektedir bu kısmen doğru olmakla birlikte devreye alma esnasında daha sık açma kapamaya yol açtığından lambaların karardığı görülmektedir. Ayrı olarak projelendirmenin avantajlarından biri acil kitlerin periyodik olarak test edilmesine olanak tanıması diğeri de piller ile ilgili kısımda anlatılan avantajlardır ve mutlaka tercih edilmelidir.
  • Çok katlı binalarda her bir kat için ayrıca dağıtım panosuna ilgili kesiciler yerleştirilmelidir.
  • Sahada görülen bir diğer yaygın yanlış uygulamada acil kitlerin yanlış olarak bağlanmasıdır. Acil  kite ayrık olarak sabit faz bağlanması gerektiği halde, armatür üzerindeki klemens bağlantıları köprülemek suretiyle tek bir anahtara bağlanmaktadır. Buda anahtar açıldığında sürücüden kapandığında acil kitten  armatürün ışık vermesine yol açmakta ve sonuç olarak lambalar ve piller çok sık kullanıldığından çok kısa sürede yenilenmesine yol açmaktadır.

        Acil aydınlatma armatürlerinde oluşan yukarıdaki olumsuz etkileri ve pillerin kullanımı kısmında anlatılan olumsuz etkileri gidermek ve azaltmak için pil bağlantısının bir ucu sökülürek, montaj, kablaj ve şalt testi yapılırsa  sonra akü bağlantısı yapılır ve acil aydınlatma armatürü test edilirse burada anlatılan tüm olumsuz etkilerin önleneceği kesinlikle bilinmelidir. Bu konuda armatür üreticisi de montaj ve test bittikten sonra akü bağlantısının bir ucunu söküp armatürü teslim edebilir. Pilin bağlı olmadığını belirten bir uyarıyı ürüne yapıştırabilir.

     Yukarıdaki hususlar proje yapan ve uygulayıcının dikkat etmesi gereken hususlardır. 

NiCd PİLLERİN KULLANIMI;

Piller armatür üretimi esnasında ve uygulama alanında tamamen boşalana kadar kullanılmamalıdır.

Üretim esnasında üreticiler acil kit ve pilleri armatüre bağlarlar ve armatürü test ederler. Bu doğal bir gereksinimdir. Lakin  acil kit bir kere başlatıldığında akü voltajı 1V/hücre değerine düşene kadar pili kullanmaya devam eder.1V/hücre değeri akünün enerjisinin bittiği değerdir. Kite bağlı piller mutlaka kit tarafından çok düşük bir akım dahi olsa <1mA boşalmaya devam ederler. Boşalan piller uzun süreli stokta bekletme ve devreye alınana kadar geçecek süre düşünüldüğünde tamamen boşalmaktadır.

    Tamamen boşalan piller şarj tutmamakta, şarj veriminin düşmesine yol açmakta veya bir daha kullanılmamasına yol açmaktadır.

Bu durumu önlemek için;

  • Test işlemi bittikten sonra pilin bir ucu sökülüp takılır; Bu durumda tekrar acil durum oluşana kadar pil kullanımı sadece kitin tükettiği <1mA seviyesine iner.
  • Eğer armatürün sahada şebekeye bağlanması için geçecek süre 21 günden fazla ise pilin bir ucu kite bağlanmadan sevk edilmelidir. Böylece kitinde aküyü bitirmesi engellenir. Pil armatüre enerji verildiğinde bağlanmalıdır.
  • Sahada devreye alınan acil aydınlatma armatürüne uygulanan gerilim inşaat esnasında uzun süre kesilmemelidir. Bu durumda da akülerin tamamen boşalacağı unutulmamalıdır.         

Pillerin ömürleri toplam şarj deşarj sayısına bağlıdır NiCd piller ortalama 500 şarj deşarj çevriminde kullanılabilir.

Pil üreticileri pil ömrünü uygun şarj ve deşarj şartları altında kullanım sayısı olarak vermektedirler. Piller çok sık olarak şarj deşarj edildiğinde ömürlerini çok kısa süre içerisinde tamamlamaktadırlar. Gözlenen etki pilin beklenenden çok kısa bir süre içerisinde boşalması olmaktadır.

Piller ilk kullanımda mutlaka şarj edilmelidir.

Kullanım alanında devreye alınan acil aydınlatma armatürüne pillerin şarj edilmesini sağlamak için en az 1 gün boyunca gerilim verilmelidir. Şarj edilmeden kullanılan pillerde de şarj tutmama veya şarj veriminin düştüğü bilinmelidir. Buda acil aydınlatma armatürü kullanılanlar tarafından sık şikayet edilen hususlar arasındadır.

Armatür içerisinde fazla yüksek ve fazla düşük ısı oluşmamalıdır.

Pil içeren aydınlatma armatürlerinde ortam sıcaklığı 55 dereceyi aşmayacak şekilde tasarlanmalıdır. NiCd piller için limit değerler her ne kadar -25 ile 70 derece olarak verilse de verilen pil ömrü ve kapasitenin 15 – 35 derece ortamlar için geçerli olduğu bilinmelidir. <15  ve >35 derece gibi sıcaklıklarda kullanılan pillerden tam kapasite almak mümkün değildir. Örnek olarak -5 derecede veya 55 derecede pil kapasitesi yarıya düşer.

Piller acil kit tarafından uygun bir şekilde şarj edilmeli ve 0.95-1V/hücre gerilimi değerinde pil kullanımı sonlandırılmalıdır.

Acil aydınlatma sistemi acil kullanım oluştuğunda elektrik kesintisi, yangın, deprem vs.. gibi koşullarda  devreye girmesi gerektiğinden pilin en uzun ömürlü ve en verimli şekilde kullanılmasını sağlamak sistemin en önemli amaçlarındandır. Bunun için acil kit üreticileri NiCd pilleri maksimum 1.5V/Hücre geriliminde tutacak şekilde şarj devresi sağlamak ve 0,95V/Hücre geriliminde  akü kullanımını kesecek şekilde devrelerini tasarlamak zorundadır. Sürekli ve kontrolsüz olarak şarj edilen akülerde kristalleşme ve gaz oluşmakta ve akü şarj tutma özelliğini kaybetmektedir. Bu durumdaki aküler hızlı bir şekilde boşalırlar. Akü kullanımını 0,95V da kesmeyen devrelerde de yine şarj veriminin düşmesi pillerin ömrünün azalması  sık görülen bir husustur.

Akü kullanım ömrünü uzatan diğer bir hususta akülerin sürekli olarak şarjda kalmasını önlemek olacaktır. Akülerin şarjı bittiğinde şarjı kesen ve %80 civarında kapasiteye düştüğünde tekrar başlatan kitler kullanım ömrünü 2 kat daha uzattığı bilinmelidir. Bu şekilde aküler yaklaşık olarak 20 gün kadar şarj edilmezler. Bu özellik aynı zamanda NiCd pillerde görülen hafıza etkisini ciddi oranda azaltır.

NiCd piller periyodik olarak deşarj edilmelidir.

    Sürekli şarjda tutulan pillerde bir süre sonra hafıza etkisi denilen olay ortaya çıkmaktadır. Bu etki neticesinde pil üzerinde ölçülen gerilim pilin şarjlı olduğunu gösterse bile pil yüke girdiğinde tüm gerilimini hemen kaybetmekte ve sisteme enerji verememektedir. Bu durum daha çok sürekli şarjda tutulan pillerde sıklıkla görülmektedir.

    Bu etkinin giderilmesi için pillerin maksimum 90 gün içerisinde deşarj edilmesi gereklidir.

    Led için tasarımlanan acil aydınlatma armatürleri ise floresanlara göre kırmızımsı ışık verme ve kararma gibi olumsuz etkiler göstermediğinden acil aydınlatmada tercih edilen bir sistem olmalıdır. Fakat diğer anlatılan tüm hususlar ledli acil aydınlatma armatürleri içinde geçerlidir..  

Sonuç olarak; 

Acil kit üreticileri ışık kaynağına uygun olarak ürünlerini üretmelidirler ve akü kullanım ömrünü uzatacak, verimli ve güvenli kullanacak şekilde ürünlerini tasarlamalıdırlar. 

Armatür üreticileri de uygun çalışma ortamı sağlamak ve test ve montajını uygun şekilde yapmak armatürlerinde yukarıdaki hususlara sahip ürünleri kullanmak zorundadırlar. 

Proje ve uygulama yapan kişilerde montaj, kablaj ve devreye alma sırasınca ayrık bir besleme sağlamak, uygun bir şekilde bağlamak ,açma kapama anahtarına acil kitli ürünleri bağlamamak, ilk kullanımda akülerin şarj edilmesini sağlamak gibi hususlara dikkat ederek proje hazırlamak ve uygulamak  zorundadırlardır. 

Murat CAN

Fizik Mühendisi

]]>
Dali Nedir ? https://dizgiled.com/praesent-imperdiet-going-through-the-cites/ Tue, 13 Jul 2021 06:27:00 +0000 http://192.168.1.209/digitech/?p=17

DALI‘nin açılımı Digital Addressable Lighting Interface‘dir ve Türkçe’de Dijital Adreslenebilir Aydınlatma Arayüzü anlamına gelmektedir. DALI, aydınlatma sistemleri için iki yönlü veri iletişimi sağlayan dijital teknolojidir. DALI, özellikle ticari yapılarda yaygın kullanılan bir otomasyon sistemidir.

DALI standardı sayesinde, farklı üreticiler tarafından üretilmiş balastlarsürücülerkontrol üniteleri, aydınlatma armatürleriacil aydınlatma armatürleri gibi sistemler tek bir kontrol sistemi ile yönetilebilir hale gelmektedir.

DALI teknolojisi için uluslararası standart IEC 62386‘dir ve Uluslararası Elektroteknik Komisyonu (IEC) tarafından çok parçalı olarak yayınlanmaktadır. İngilizce dildeki standartlar IEC web sitesinden satın alınabilir ve çevrimiçi olarak indirilebilir.

DALI sisteminde, tıpkı bir bilgisayar ağında olduğu gibi merkezden bir mesaj gönderilir ve bu mesajlar adresler vasıtasıyla her bir birim tarafından alınır.

DALI sisteminde veri hattı standart 1.5mm2 çapında ikili kablo ile yapılır. Polarite önemli değildir. DALI gücü ve veri aynı çift kablo üzerinden taşınır. Bir subnette 300 metreye kadar kablolama yapılabilir. Bir subnet üzerinde maksimum 64 cihaz kontrol edilebilir. Hub/router/gateway yardımıyla 64’den fazla cihaz kontrolü için DALI alt ağları yaratılabilir.

DALI lisanslı bir markadır ve ürün üzerinde DALI logosunun kullanılması için üyelik sistemi getirilmiştir. Üyeler, DALI uyumlu ürünleri üzerinde DALI logosu kullanabilmek için test yaptırmalı veya test donanımını edinerek testleri kendi bünyesinde gerçekleştirmelidir.

Bir LED aydınlatma armatüründe DALI uyumlu LED sürücü kullanıldığında, o armatür artık DALI sistemiyle sorunsuz bir şekilde çalışabilir. DALI veri yoluyla aldığı açmakapama ve loşlaştırma gibi komutları yerine getirebilir.

DALI, maliyet etkinbasitenerji tasarruflu ve gelecek teknolojilere uyumlu bir aydınlatma sistemi sunuyor. Kurulumu kolay ve esnektir. Zaman ve kaynaklardan tasarruf sağlar. Kontrol ve izleme sistemleri ile bakımı kolaydır, kullanıcı konforu ön plandadır.

]]>
Ray Spot Armatürler https://dizgiled.com/maecenas-ultricies-treatise-on-the-theory/ Sun, 06 Jun 2021 08:15:00 +0000 http://192.168.1.209/digitech/?p=21

Ray Spot Armatürler

Mağazacılık sektöründe yıllardır en özel ürünler arasında yer alan ledli ray spot ışıklandırmalar, her zaman yeni evinizde veya iş yerinizde eşsiz bir görünüm sunar. Her zaman kolay kullanım ve beklentileri en iyi şekilde karşılayan led ray spot ürünler, farklı seçeneklerde bulunmaktadır. Her seçeneğinin farklı alanlarda kullanımı mevcuttur. Bu sebeple de spot ürünler arasında en özel seçeneklerde müşterilere sunulmaktadır. Kullanımı gereği, ekonomik çeşitleri de mevcuttur. Fark yaratan özel çeşit ledli ray spot armatürler, kullanım alanına  monte  edilerek kolay kurulum gerçekleştirilir. Tercih edilen alanlar ise aşağıda verilmiştir,

  • Vitrin
  • Raf
  • Stand
  • Reyon
  • Tavan
  • Duvar

Yukarıda verilen alanlarda kullanımı tercih edilirken, aynı zamanda aydınlatma işlevinin yanı sıra ortama katmış olduğu estetik görünüm de oldukça önemlidir. Fark yaratan kalitesi ile mağazacılık tarihinde en fazla kullanımı ile tercih edilen ürünler arasındadır. Işık kalitesi ve kullanılan ledlerin istenilen ral kodunda ve istenilen ışık renginde (2700K  3000K  4000K 6000K 6500K) olarak üretilir. Kullanımı esnasında ışığın watı ve vermiş olduğu etkisi oldukça önemlidir. Bu sebeple de istenilen ışık kalitesi ve sağladığı görünüm ile monte edilen alanda hareket ederek 360 derece dönebilme imkanına sahiptir. Aynı zamanda ayarlanabilir olması da kullanım açısından kolaylık sağlamaktadır.

Monofaze Ray Spot

Birçok üretimi gerçekleşen ray spot ürünlerimizde kullanmış olduğumuz samsung cob led tridonic yada eaglerise driver  bulunmaktadır. Belirtilen ürünlerin ledli ray ürünlerinde kaliteyi arttıran etkisi ve kullanımında ki performansını arttırması oldukça önemlidir. Bu sebeple de ürünlerde 360 derece dönme performansı ile monofaze ray spot ürünleri de tercih edilen çeşitler arasındadır. Ray spot ürünleri arasında en çok tercih edilen monofaze ray armatürü 1 devreden oluşmaktadır.

Kullanılan renkleri ise, gri, siyah, ve beyaz renklerde bulunur. En çok alımı gerçekleşen ray armatürü olarak bilinen monofaze ray sistemi, kullanım açısından da en fazla olanıdır. Çalışma performansı ise oldukça fazladır.  Ray spot armatürleri içerisinde 1 devreden oluşan monofaze ray spotu, %60 oranında ekonomiktir. Bu sebeple de kullanımı daha fazla tercih edilir.

Elektro raylar istenilen ral kodunda boyanmaktadır. Böylelikle monofaze ray ve monofaze ray spotları en çok tercih edilen armatür çeşitlerindendir. Hem ekonomik hem de oldukça kullanışlıdır. Görünümü ve estetik duruşu ile de duvar, tavan ve raflarda hoş bir görünüm katar. Ray spot ürünleri arasında en kullanışlı olanlarındandır. Fark yaratan ve benzersiz görünümü ile ışıklandırma sisteminde 3 damarlı güç kablosu ve iki tel arasında elektrik akımı sağlanır. Bu sebeple de 1 devreden oluşmasına bağlı olarak elektrik harcama konusunda tasarruf sağlar. Işık kaynakları her zaman birlikte kontrol edilerek birlikte  açılıp kapatılmaktadır.

Trifaze Ray Spot

Ray spot armatürleri arasında en çok dikkat çeken ve elektrik akımında 3 devreden oluşan Trifaze ray spot ise belirli alanlarda tercih edilir. 3 fazlı raylardan oluşmaktadır. Ray üzerinde bulunan 3 devrenin de kullanımı için 5 damarlı kabloya bağlanması gerekir. Bu sebeple de trifaze ray spot ürünlerinin çalıştırılması için gerekli olan teçhizat diğerleri ile benzerlik gösterse de farklar mevcuttur. İstenildiği taktirde ral kodunda elektro statik toz boya yapılmaktadır. Böylelikle görünüm açısından da birçok kişi için benzersiz bir estetik form oluşturur. Duvarlardan, raflara kadar kullanımı oldukça fazla olan trifaze ray spot armatürleri için tercih edilme sebebi ile birçok çeşidi üretilmektedir. Farklı renk ve görünümlerde ışıklı bir donanım yaratmak isteyenler için eşsiz bir görünüm sunar.

Aydınlatma kitli olması da müşteriler tarafından kullanışlı olmasının yanında ilgi çekici bir görünüm sunar. Birçok kişi için vazgeçilmez bir ürün olarak hizmete sunduğumuz ray spot ve ray spot armatürleri kullanım açısından oldukça önemlidir. Yeni yapılan evlerde ve iş yerlerinde de kullanım açısından oldukça önemlidir. Dekorasyon cihazları olarak da kullanımı önemlidir. Aynı zamanda trifaze rayın diğer raylardan en büyük farkı ise, daha kolay kurulum imkanı tanımasıdır. Böylelikle diğer ray spot ürünleri arasında en çok tercih edilenlerden biri olarak görülür. Aynı zamanda ekonomik kullanımı sebebiyle müşteriler tarafından tercih edilmektedir.

Rözanslı Ray Spot

Aydınlatma ürünleri arasında en çok kullanılan diğer ray spot ürünleri arasında rözanslı ray sistemi gelir. İçeriği bakımından monofaze rözanslı ray spot ürünleri sıva üstü kullanımı ile tercih edilir. İçerik bakımından diğer ledli ray armatürler arasında sıva üstü kullanıma sahip olması fark yaratır. Diğer ürünlerde kullanım alanları değişim gösterirken, rözanslı sistemde kullanım alanı  biraz daha farklıdır.

Birçok led aydınlatma ürünleri arasında ekonomik olmasının yanı sıra aynı zamanda rozanslı spot armatürler kurulumu ile en iyi şekilde güçlü ışık demeti saçarak aydınlatma imkanı tanır. Uygun fiyatlı ürünler arasında olan rözanslı ray spot armatürleri, üretimi açısından da farklı ebatlarda satışa sunulmaktadır.

Ürünlerimiz en iyi malzemelerden yapılarak ışığın güçlü bir şekilde verilmesini amaç edinmiştir. Böylelikle herkesin yeni evlerinde tavan ve duvarlarına kurulum sağladığımız gibi iş yerlerine de kurulum imkanımız mevcuttur. Kısa sürede kurulumu sağlanarak aydınlığı en iyi şekilde birçok yere taşımak için mevcut çalışma hacmimizi genişletmekteyiz. Monofaze Trifaze soket yada rözanslı olarak kullanılır. Led spot ürünü olan rözanslı armatürün faydaları nelerdir ;

  • Tasarruf sağlar.
  • İstenilen güçte aydınlatma imkanı tanır.
  • Renk sıcaklığı mevcuttur.
  • Yeterli Işık gücüne sahiptir.
  • Uzun ömürlüdür.

Yukarıda verilen özellikler için öncelikle belirtilen faydalar doğrultusunda aydınlatma imkanı tanıması ve enerji tasarrufu sağlaması oldukça önemlidir. Bu sebeple de sadece rözanslı değil, aynı zamanda trifaze ve monofaze olarak da kullanım imkanı mevcuttur.

Acil Aydınlatma Kitli Ray Spot

Birçok aydınlatma ürünü içerisinde bulunan led ışıklı armatürler için panel çeşitleri de mevcuttur. Belirli ebatlarda üretimi gerçekleşmekte olan spot ledler için istenilen ölçüler belirlidir. Standart olarak sunulan ölçü kalıpları içerisinde mağaza ray spot ürünlerini firmamızdan alabilirsiniz. Her zaman kullanım açısından önemli olan ürün aynı zamanda panel montajı ile acil aydınlatma için önemlidir. Bu sebeple de beklentileri en iyi şekilde karşılayan ürün acil aydınlatma kitli ray panelleri olarak da bulunmaktadır.

Uzun ömürlü olan ürünlerimiz, kısa sürede monte edilerek istenilen büyüklükte ebatları bulunmaktadır.  Ebat seçenekleri içerisinde mini ray spot ürünleri de portatif ve yer kaplamadığı için bulundurulmaktadır. Hem rahatlıkla duvara monte edilir hem de kolaylık sağlayan ürünlerimiz için kalitenin hakim olduğu farklı aydınlatma sistemlerini de içermektedir. Acil aydınlatma olarak üretimini sağladığımız aydınlatma seçenekleri ise aşağıda verilmiştir,

  • Acil kaçış aydınlatma
  • Yedek aydınlatma

Yukarıda bulunan aydınlatma ürünleri içerisinde acil kaçış aydınlatması, herhangi bir kaçış durumu gerçekleşmesi halinde acil durumlar için üretilmiştir. Yangın, deprem ve sel gibi daha pek çok aciliyet gerektiren durumlar için önemli ölçüde kullanımı sağlanır. Kaçış yolunda görebilme imkanı sunan önemli bir üründür. Birçok üretimimiz arasında acil ledler her zaman satışta ilk sırada yer alır.

Yedek aydınlatma ledleri arasında ter alması ile birlikte özel ürünler arasında yerini alır. Üretim sebebi, acil durum için alınan ledli ray armatürleri yanına yedek olabilecek şekilde kurtarıcı ürünler olarak hazırlanmıştır. Böylelikle kullanımı oldukça önemlidir. Üretim esnasında kullanımı sağlanan ürünlerin ral kolunda ve ışık ebatları ise değişim gösterir. Bu sebeple de istenilen çeşitlerin ışık rengi aşağıda verilmiştir;

  • 2700K 
  • 3000K
  • 4000K
  • 6000K
  • 6500K
]]>
Lineer Aydınlatma https://dizgiled.com/libero-lorem-treatise-on-the-theory-of-ethics/ Sun, 16 May 2021 05:49:00 +0000 http://192.168.1.209/digitech/?p=13

Birçok Mekan içerisinde en fazla kullanımı gerçekleşen lineer led aydınlatma armatürleri, oldukça geniş alanlar için uygun bir üründür. Bu sebeple de kullanım alanı geniş olması ile tercih edilen mekanlar içerisinde ışığın en güçlü şekilde verilmesi açısından önemi oldukça fazladır. Renk, boyut, watt ve şekil seçenekleri ile şık bir görünüm sunar. Kullanım alanları ise aşağıda verilmiştir,

  • Ofis / Mağaza
  • Villa
  • Kütüphane
  • Spor Salonları,
  • Hoteller,
  • Avmler
  • Fabrikalar,
  • Otomotiv firmalarının vazgeçilmez ürünlerinden olan lineer led aydınlatma armatürleri yüksek geçirgenliğe sahip olması önemlidir.

Opal difüzörlü alüminyum enjeksiyon kasalı osram samsung smd led tridonic driver yada eaglerise driverlı üretilmektedir. Bu sebeple de oldukça uzun ömürlü ve kullanımı açısından geniş bir yelpazeye sahiptir. Optimum aydınlatma sağlar. Mekanları aydınlatarak artı değer katan şıklığı sunmaktadır. Üretimlerimizde en iyi kalitede malzeme kullanımı sağlamaktayız. Bu sebeple de dayanıklı olmaları ile birçok üründe kullanım alanı değişim göstermektedir.

Yüksek verim sağlanan ledli aydınlatma ürünleri için avantajlar oldukça fazladır. Ekonomik boyutu ile birlikte kullanım açısından birçok alana yayılım sağlar. Boyut, renk, watt ve şekil açısından en iyi ürünlerin üretimini sağlamaktayız. Farklı seçenekleri ile birlikte led teknolojisini mekanlara ve daha pek çok yere sığdırmayı başardık. Lineer led ürünlerde ışık gücü her birinde değişim gösterir. Bu sebeple de kullanımı gerçekleşecek alana göre seçimi yapılır.

Lineer led aydınlatma ürünleri üç ayrı kategoride ele alınır. Belirtilen alanlar ise aşağıda verilmiştir,

  1. Sıva altı
  2. Sıva üstü
  3. Sarkıt

Sıva Üstü Sıva Altı Sarkıt ve Dekoratif Lineer

Kullanım alanları ile birlikte sıva altı, sıva üstü  ve sarkıt olarak değerlendirilen dekoratif lineer ürünler oldukça kullanışlıdır. Hem geniş alanda kurulum imkanı mevcut olup hem de belirtilen konuda en iyi aydınlanmayı sağlar. Bu sebeple de lineer led aydınlatma  ürünlerinde kalitenin hakim olduğu önemli bir kurulum mekanizması ve kalitesi mevcuttur. Beklentiyi en iyi şekilde karşılayan ürünler için öncelikle tercih edilen birinci kalite malzemeden üretilen lineer led aydınlatma ürünleri birçok ışık seçeneği mevcuttur. Üretim olarak 30w 50w ışık seçenekleri mevcuttur (2700K  3000K  4000K 6000K 6500K). Üretimde kullanılan seçenekler için müşteriler tarafından tercih oldukça fazladır.

Sıva üstü lineer sıva altı ( ankastre ) olarak da etkin bir kullanım alanı mevcuttur. Özellikle ürünlerin mekanlarda soft ışıkla buluşması önemlidir. Bu açıdan bakıldığında estetik bir görünüm verdiği bilinen lineer led aydınlatma ürünleri oldukça kullanışlı ürünlerdir. İstenilen ral kodunda elektro statik toz boya yapılmaktadır. Bu durumda farklı renklerinin yapılabileceğin göstermektedir. Gri, siyah ve beyaz renkleri en çok tercih edilenlerdir. Lineer armatürler için yüksek verim alındığı gibi aynı zamanda da kolay montaj ile kurulum sağlanmaktadır. Farklı uzunlukta üretimi yapılan lineer aydınlatma ledleri, mekanlarda istenilen estetik forma göre değişim gösterir.

İç mekan aydınlatma olarak bilinen lineer ledler, dış mekan için de görsel bir estetik sunumu yapar. Fark edilir kalitesi ile birlikte üretimi sağlanan ürünler için beyaz ışık veya gün ışığı oldukça fazla tercih edilmektedir. Sarkıt ürünlerin kullanımı ise oldukça yaygındır. Bu durum sebebi ile de iç mekanlarda geniş alanları kapsaması ile de kolaylıkla kurulumu yapılır. Mekan sahiplerinin ve daha pek çok alan içerisine kurulan sarkıt lineer armatürler, dekoratif olarak kullanımı oldukça yaygın olması sebebi ile tercih edilen önemli ürünlerdir. Aydınlatan lineer led ışıklandırma olarak dekorasyona uyum sağlayan aydınlatma armatürleri kaliteli üretimiyle önemli mekanları süslemektedir.

Dali Dim Lineer

Aydınlatma çeşitleri arasında en çok Dali’nin açılımı “Digital addressable lighting Interface” olarak bilinmektedir. Türkçe anlamı ise, Dijital Adreslenebilir Aydınlatma Arayüzü olarak çalıştırılır. En çok tercih edilen ürün çeşidi olan Dali aydınlatma ledleri, iki yönlü veri iletişimi sağlar. Bu açıdan bakıldığında da iki yönlü akışın sebebi ticari yapılarda kullanılan otomasyon sistemi olmasıdır. Led aydınlatmalı armatürleri kullanıldığında Dali ile kullanım sağlanırsa kullanılan armatürün sorunsuz şekilde kullanılır olması sağlanır. Tasarruflu bir cihaz olmasına karşın aydnlatma ürünleri açısından oldukça önemlidir.  Birçok ticari alanda kullanımı sağlanan dali, kontrol sistemi ile çalıştırılır. Kullanım alanları ise aşağıda verilmiştir,

  • Balastlar
  • Sürücüler
  • Kontrol üniteleri
  • Aydınlatma armatürleri
  • Acil aydınlatma armatürleri

Belirtilen alanlar tek bir kontrol sistemi ile yönetilebilir. Bu sebeple de aydınlatma alanları oldukça geniştir. Dal idim lineer armatürleri 4 telli ve 3 fazlıdır. Beş yıl garantili olması ile de uzun ömürlü bir çalışma sağlar. Böylelikle beklentileri en iyi şekilde karşılayan ürünler arasındadır. Güç değiştirilebilmektedir. Aynı zamanda duvar ile teması arasında belirli mesafe bulunur. Watt değişimi mümkündür. Beyaz ve siyah gövdeye sahiptir. Dekorasyona göre farklı seçenekleri de kullanılır. Aydınlatma kitli birçok ledli armatür çeşidi  mevcuttur.

Farklı watt çeşitleri ile birlikte kullanımı sağlanan ürünlerde en iyi seçenekler dekorasyona uygun olan ürün lokasyonlarıdır. Her kullanım alanı değişim gösterdiği için bazılarında sarkıt led armatürler daha fazla tercih edilmektedir. Evlerde de geniş alana sahip olmalarına göre uygulama mümkündür. Uygun fiyatlarda satışı yapılan ürünümüz ile istenilen geniş alana iç cephe kısmında yer vererek kullanımı sağlanır. Böylelikle beklentileri en iyi şekilde karşılamaktadır. Dali dim lineer , birçok açıdan sağladığı tasarrufla birlikte tercih edilmektedir.

Acil Aydınlatma Kitli Lineer

Her zaman acil durumlar için kullanımın gerektiği led aydınlatma armatürleri de bulunmaktadır. Bu sebeple de gelecek teknolojilere uyumlu acil kitli lineer tercih edilmektedir. Fark edilir kalitesi ile ürünlerde kullandığımız materyallerin hepsi birinci sınıf kalitedir. Bu sebeple de bozulma arızalanma olmadan uzun ömürlü çalışma sağlar. Acil durumlarda kullanımı sağlanacak olan aydınlatma ürünleri ile birlikte hem basit kurulum hem de enerji tasarrufu ile çalışma sağlar. Aydınlatma kitleri ise, içeriğine göre herhangi bir mekanda ışıkların kapanması ile birlikte devreye giren enerji sistemidir.

Bazıları pil destekli olarak çalışırken, bazı acil aydınlatma ledleri de pilsiz çalışma sağlar. Acil yönlendirme armatürünün olmaması i ise mekanda belirecek karışıklığın oluşmasını sağlar. Böylelikle binalarda bulundurulması zorunlu olan ledli aydınlatma armatürleri hayati anlamda önemli ürünlerdir. Bu sebeple de beklentiyi kalitesi ile en iyi şekilde karşılayan ürünlerimiz hiçbir ahşama veya bozulma yaşatmaz. Dekoratif lineer avizeler de en fazla kullanılan çeşitlerdendir. Dekorasyon ürünleri arasında yerini alan avizeler de sarkıt olarak kullanımı oldukça fazladır. Acil durumlarda insanların kargaşa yaşamadan çıkışını sağlayan önemli bir cihazdır. Hem aydınlatma hem de acil durum ledi olarak bilinir. Birçok farklı çeşidi üretim yapılarak müşterilerin beğenisine göre imalat yapılmaktadır. Üretilen ledli aydınlatmalar ise aşağıda verilmiştir,

Yukarıda verilen aydınlatma ürünleri içerisinde farklı şekiller bulunmaktadır. Belirtilen formlarda üretim sağlanarak dekorasyona yardımcı ürün bulundurulmaktadır. Lineer led aydınlatma armatürleri yüksek geçirgenliğe sahip opal difüzörlü alüminyum enjeksiyon kasalı  olarak üretilir. Osram,  samsung,  smd led, tridonic driver yada eaglerise driverlı üretilmektedir. Böylelikle birçok yönlü üretim mekanizması ile her alana göre imal edilmektedir.

]]>
IP Koruma Sınıfı Nedir? https://dizgiled.com/spring-dress-try-on-haul/ Sat, 24 Apr 2021 08:24:00 +0000 http://192.168.1.209/digitech/?p=29

IP Koruma Sınıfı Nedir?

IP koruma sınıfı, I ve P harflerinden sonra iki rakam ve isteğe bağlı bir harften oluşur. Uluslararası standart olan IEC 60529’da tanımlandığı gibi, elektrik muhafazalarına eller ve parmaklar gibi vücut parçaları dahil katı nesnelerin, tozun ve suyun girmesine karşı sağlanan koruma derecelerini sınıflandırır.

IP = Ingress Protection (Girme koruması)

IP koruma sınıfında kullanılan rakamlar aşağıdaki tablolarda özetlenen koşullara uygunluğu gösterir. Örneğin, IP22 dereceli bir elektrik prizi, parmakların girmesine karşı korunur ve neredeyse dikey olarak damlayan suya maruz kaldığı belirli bir test sırasında hasar görmez.

Örnek IP Sınıfı

IP 68 = (6) 1. Sayı katı cisimlere karşı korumayı, (8) 2. Sayı sıvılara karşı korumayı belirtir.

1.hane:

IP’den sonra gelen ilk basamak, katı cisimlere karşı dayanıklılığı simgeler.

Katılara karşı IP koruma

0: Nesnelerin temas girişine karşı koruması yoktur. Korumasızdır.

1: 50 mm ve üzeri çapta katı cisimler cihazın içine giremez.

2: 12,5 mm ve üzeri çapta katı cisimler cihazın içine giremez.

3: 2,5 mm ve üzeri çapta katı cisimler cihazın içine giremez.

4: 1 mm ve üzeri çapta katı cisimler cihazın içine giremez.

5: Toza dayanıklıdır. Toz zerreleri, cihazın normal işleyişini engelleyecek, güvenliğini bozacak şekilde cihazın içine giremez.

6: Toza karşı tam korumalıdır.

2.hane:

IP’den sonra gelen ikinci basamak, sıvı temasına karşı dayanıklılığı simgeler.

Sıvılara karşı IP koruma

0: Su girişine karşı herhangi bir koruma yoktur.

1: Düşey su damlaları cihaza zarar vermez (Test Süresi: 10 Dakika, Yağan su değeri: 1 mm/dk)

2: Cihazın gövdesi düşey ile her iki yönde de 15°’lik bir açı yaparken dahi düşey olarak gelen su damlaları cihaza zarar vermez (Test Süresi: 10 Dakika, Yağan su değeri: 3 mm/dk)

3: İnce su damlacıkları düşey ile her iki yönde de 60°’lik bir açı ile cihaza gelseler dahi cihaza zarar vermez. (Test Süresi: 5 Dakika, Su Hacmi: 0,7 lt/dk, Basınç: 80–100 kPa)

4: Sıçrayan suya karşı koruma. Cihazın gövdesine herhangi bir yönden gelen su sıçramaları cihaza zarar vermez. (Test Süresi: 5 Dakika, Su Hacmi: 10 lt/dk, Basınç: 80–100 kPa)

5: Fışkıran suya karşı koruma. Cihazın gövdesine herhangi bir yönden gelen su fışkırmaları cihaza zarar vermez ( Test Süresi: En az 15 Dakika, Su Hacmi: 12,5 lt/dk, Basınç: 3 m mesafeden 30 kPa)

6: Güçlü su fışkırmalarına (su jeti) karşı koruma. Cihazın gövdesine herhangi bir yönden gelen kuvvetli su fışkırmaları cihaza zarar vermez ( Test Süresi: En az 3 Dakika, Su Hacmi: 100 lt/dk, Basınç: 3 m mesafeden 100 kPa)

6K: Artan basınçlı güçlü su püskürtmelerine karşı koruma. Yüksek basınçlı güçlü su püskürtmelerine karşı her yönden dayanıklıdır. (12,5 mm hortum) (Test Süresi: En az 3 Dakika, Su Hacmi: 75 lt/dk, Basınç: 3 m mesafeden 1000 kPa)

7: Geçici olarak suya batırılmanın etkilerine karşı koruma. Basınçtan korunur ve tanımlanmış koşullar altında su içine batırılırsa zararlı miktarda su girişine karşı dayanıklıdır. (1 m’ye kadar daldırma). (Test Süresi: 30 Dakika, Cihazın alt kısmından en az 1 metre daldırıldı ve en azından cihazın üzerinden 15 cm ölçüldü)

8: Sürekli olarak suya batırılmanın etkilerine karşı koruma. Cihaz, üreticinin belirttiği koşullar içerisinde suya sürekli daldırmaya karşı dayanıklıdır. (Test Süresi: Devamlı suyun içinde, Üretici tarafından belirlenen derinlik, genellikle 3 metre.)

9k: Yüksek sıcaklıktaki su püskürtmelerine karşı koruma. Yakın menzilli, yüksek basınçlı ve yüksek sıcaklıktaki su püskürtmelerine karşı dayanıklıdır.

Ek harfler: A: Elin arkası

B: Parmak

C: Alet

D: Tel

F: Yağa dayanıklı

H: Yüksek gerilimli cihaz

M: Su testindeki cihaz

S: Su testi sırasında hâlâ dayanıklı cihaz

W: Hava koşulları

IP Koruma sınıfları tablosu

Koruma sınıflarını tablo halinde görmek isterseniz:

 

IP Koruma Sınıfları Referans Liste

IP00

Katılara ve sıvılara karşı koruma yoktur.

IP01

Katılara karşı koruma yoktur. Sıvılara karşı korumada düşey su damlaları cihaza zarar vermez.

IP02

Katılara karşı koruma yoktur. Sıvılara karşı korumada cihazın gövdesi düşey ile her iki yönde de 15°’lik bir açı yaparken dahi düşey olarak gelen su damlaları cihaza zarar vermez.

IP03

Katılara karşı koruma yoktur. Sıvılara karşı korumada İnce su damlacıkları düşey ile her iki yönde de 60°’lik bir açı ile cihaza gelseler dahi cihaza zarar vermez.

IP04

Katılara karşı koruma yoktur. Sıvılara karşı korumada sıçrayan suya karşı koruma. Cihazın gövdesine herhangi bir yönden gelen su sıçramaları cihaza zarar vermez..

IP05

Katılara karşı koruma yoktur. Sıvılara karşı korumada fışkıran suya karşı koruma. Cihazın gövdesine herhangi bir yönden gelen su fışkırmaları cihaza zarar vermez.

IP06

Katılara karşı koruma yoktur. Sıvılara karşı korumada güçlü su fışkırmalarına (su jeti) karşı koruma. Cihazın gövdesine herhangi bir yönden gelen kuvvetli su fışkırmaları cihaza zarar vermez.

IP07

Katılara karşı koruma yoktur. Sıvılara karşı korumada geçici olarak suya batırılmanın etkilerine karşı koruma. Basınçtan korunur ve tanımlanmış koşullar altında su içine batırılırsa zararlı miktarda su girişine karşı dayanıklıdır. (1 m’ye kadar daldırma).

IP08

Katılara karşı koruma yoktur. Sıvılara karşı korumada sürekli olarak suya batırılmanın etkilerine karşı koruma. Cihaz, üreticinin belirttiği koşullar içerisinde suya sürekli daldırmaya karşı dayanıklıdır.

IP10

Katılara karşı korumada 50 mm ve üzeri çapta katı cisimler cihazın içine giremez. Sıvılara karşı koruma yoktur.

IP11

Katılara karşı korumada 50 mm ve üzeri çapta katı cisimler cihazın içine giremez. Sıvılara karşı korumada düşey su damlaları cihaza zarar vermez.

IP12

Katılara karşı korumada 50 mm ve üzeri çapta katı cisimler cihazın içine giremez. Sıvılara karşı korumada cihazın gövdesi düşey ile her iki yönde de 15°’lik bir açı yaparken dahi düşey olarak gelen su damlaları cihaza zarar vermez.

IP13

Katılara karşı korumada 50 mm ve üzeri çapta katı cisimler cihazın içine giremez. Sıvılara karşı korumada İnce su damlacıkları düşey ile her iki yönde de 60°’lik bir açı ile cihaza gelseler dahi cihaza zarar vermez.

IP14

Katılara karşı korumada 50 mm ve üzeri çapta katı cisimler cihazın içine giremez. Sıvılara karşı korumada sıçrayan suya karşı koruma. Cihazın gövdesine herhangi bir yönden gelen su sıçramaları cihaza zarar vermez.

IP15

Katılara karşı korumada 50 mm ve üzeri çapta katı cisimler cihazın içine giremez. Sıvılara karşı korumada fışkıran suya karşı koruma. Cihazın gövdesine herhangi bir yönden gelen su fışkırmaları cihaza zarar vermez.

IP16

Katılara karşı korumada 50 mm ve üzeri çapta katı cisimler cihazın içine giremez. Sıvılara karşı korumada güçlü su fışkırmalarına (su jeti) karşı koruma. Cihazın gövdesine herhangi bir yönden gelen kuvvetli su fışkırmaları cihaza zarar vermez.

IP17

Katılara karşı korumada 50 mm ve üzeri çapta katı cisimler cihazın içine giremez. Sıvılara karşı korumada geçici olarak suya batırılmanın etkilerine karşı koruma. Basınçtan korunur ve tanımlanmış koşullar altında su içine batırılırsa zararlı miktarda su girişine karşı dayanıklıdır. (1 m’ye kadar daldırma).

IP18

Katılara karşı korumada 50 mm ve üzeri çapta katı cisimler cihazın içine giremez. Sıvılara karşı korumada sürekli olarak suya batırılmanın etkilerine karşı koruma. Cihaz, üreticinin belirttiği koşullar içerisinde suya sürekli daldırmaya karşı dayanıklıdır.

IP20

Katılara karşı korumada 12,5 mm ve üzeri çapta katı cisimler cihazın içine giremez. Sıvılara karşı koruma yoktur.

IP21

Katılara karşı korumada 12,5 mm ve üzeri çapta katı cisimler cihazın içine giremez. Sıvılara karşı korumada düşey su damlaları cihaza zarar vermez.

IP22

Katılara karşı korumada 12,5 mm ve üzeri çapta katı cisimler cihazın içine giremez. Sıvılara karşı korumada cihazın gövdesi düşey ile her iki yönde de 15°’lik bir açı yaparken dahi düşey olarak gelen su damlaları cihaza zarar vermez.

IP23

Katılara karşı korumada 12,5 mm ve üzeri çapta katı cisimler cihazın içine giremez. Sıvılara karşı korumada İnce su damlacıkları düşey ile her iki yönde de 60°’lik bir açı ile cihaza gelseler dahi cihaza zarar vermez.

IP24

Katılara karşı korumada 12,5 mm ve üzeri çapta katı cisimler cihazın içine giremez. Sıvılara karşı korumada sıçrayan suya karşı koruma. Cihazın gövdesine herhangi bir yönden gelen su sıçramaları cihaza zarar vermez.

IP25

Katılara karşı korumada 12,5 mm ve üzeri çapta katı cisimler cihazın içine giremez. Sıvılara karşı korumada fışkıran suya karşı koruma. Cihazın gövdesine herhangi bir yönden gelen su fışkırmaları cihaza zarar vermez.

IP26

Katılara karşı korumada 12,5 mm ve üzeri çapta katı cisimler cihazın içine giremez. Sıvılara karşı korumada güçlü su fışkırmalarına (su jeti) karşı koruma. Cihazın gövdesine herhangi bir yönden gelen kuvvetli su fışkırmaları cihaza zarar vermez.

IP27

Katılara karşı korumada 12,5 mm ve üzeri çapta katı cisimler cihazın içine giremez. Sıvılara karşı korumada geçici olarak suya batırılmanın etkilerine karşı koruma. Basınçtan korunur ve tanımlanmış koşullar altında su içine batırılırsa zararlı miktarda su girişine karşı dayanıklıdır. (1 m’ye kadar daldırma).

IP28

Katılara karşı korumada 12,5 mm ve üzeri çapta katı cisimler cihazın içine giremez. Sıvılara karşı korumada sürekli olarak suya batırılmanın etkilerine karşı koruma. Cihaz, üreticinin belirttiği koşullar içerisinde suya sürekli daldırmaya karşı dayanıklıdır.

IP30

Katılara karşı korumada 2,5 mm ve üzeri çapta katı cisimler cihazın içine giremez. Sıvılara karşı koruma yoktur.

IP31

Katılara karşı korumada 2,5 mm ve üzeri çapta katı cisimler cihazın içine giremez. Sıvılara karşı korumada düşey su damlaları cihaza zarar vermez.

IP32

Katılara karşı korumada 2,5 mm ve üzeri çapta katı cisimler cihazın içine giremez. Sıvılara karşı korumada cihazın gövdesi düşey ile her iki yönde de 15°’lik bir açı yaparken dahi düşey olarak gelen su damlaları cihaza zarar vermez.

IP33

Katılara karşı korumada 2,5 mm ve üzeri çapta katı cisimler cihazın içine giremez. Sıvılara karşı korumada İnce su damlacıkları düşey ile her iki yönde de 60°’lik bir açı ile cihaza gelseler dahi cihaza zarar vermez.

IP34

Katılara karşı korumada 2,5 mm ve üzeri çapta katı cisimler cihazın içine giremez. Sıvılara karşı korumada sıçrayan suya karşı koruma. Cihazın gövdesine herhangi bir yönden gelen su sıçramaları cihaza zarar vermez.

IP35

Katılara karşı korumada 2,5 mm ve üzeri çapta katı cisimler cihazın içine giremez. Sıvılara karşı korumada fışkıran suya karşı koruma. Cihazın gövdesine herhangi bir yönden gelen su fışkırmaları cihaza zarar vermez.

IP36

Katılara karşı korumada 2,5 mm ve üzeri çapta katı cisimler cihazın içine giremez. Sıvılara karşı korumada güçlü su fışkırmalarına (su jeti) karşı koruma. Cihazın gövdesine herhangi bir yönden gelen kuvvetli su fışkırmaları cihaza zarar vermez.

IP37

Katılara karşı korumada 2,5 mm ve üzeri çapta katı cisimler cihazın içine giremez. Sıvılara karşı korumada geçici olarak suya batırılmanın etkilerine karşı koruma. Basınçtan korunur ve tanımlanmış koşullar altında su içine batırılırsa zararlı miktarda su girişine karşı dayanıklıdır. (1 m’ye kadar daldırma).

IP38

Katılara karşı korumada 2,5 mm ve üzeri çapta katı cisimler cihazın içine giremez. Sıvılara karşı korumada sürekli olarak suya batırılmanın etkilerine karşı koruma. Cihaz, üreticinin belirttiği koşullar içerisinde suya sürekli daldırmaya karşı dayanıklıdır.

IP40

Katılara karşı korumada 1 mm ve üzeri çapta katı cisimler cihazın içine giremez. Sıvılara karşı koruma yoktur.

IP41

Katılara karşı korumada 1 mm ve üzeri çapta katı cisimler cihazın içine giremez. Sıvılara karşı korumada düşey su damlaları cihaza zarar vermez.

IP42

Katılara karşı korumada 1 mm ve üzeri çapta katı cisimler cihazın içine giremez. Sıvılara karşı korumada cihazın gövdesi düşey ile her iki yönde de 15°’lik bir açı yaparken dahi düşey olarak gelen su damlaları cihaza zarar vermez.

IP43

Katılara karşı korumada 1 mm ve üzeri çapta katı cisimler cihazın içine giremez. Sıvılara karşı korumada İnce su damlacıkları düşey ile her iki yönde de 60°’lik bir açı ile cihaza gelseler dahi cihaza zarar vermez.

IP44

Katılara karşı korumada 1 mm ve üzeri çapta katı cisimler cihazın içine giremez. Sıvılara karşı korumada sıçrayan suya karşı koruma. Cihazın gövdesine herhangi bir yönden gelen su sıçramaları cihaza zarar vermez.

IP45

Katılara karşı korumada 1 mm ve üzeri çapta katı cisimler cihazın içine giremez. Sıvılara karşı korumada fışkıran suya karşı koruma. Cihazın gövdesine herhangi bir yönden gelen su fışkırmaları cihaza zarar vermez.

IP46

Katılara karşı korumada 1 mm ve üzeri çapta katı cisimler cihazın içine giremez. Sıvılara karşı korumada güçlü su fışkırmalarına (su jeti) karşı koruma. Cihazın gövdesine herhangi bir yönden gelen kuvvetli su fışkırmaları cihaza zarar vermez.

IP47

Katılara karşı korumada 1 mm ve üzeri çapta katı cisimler cihazın içine giremez. Sıvılara karşı korumada geçici olarak suya batırılmanın etkilerine karşı koruma. Basınçtan korunur ve tanımlanmış koşullar altında su içine batırılırsa zararlı miktarda su girişine karşı dayanıklıdır. (1 m’ye kadar daldırma).

IP48

Katılara karşı korumada 1 mm ve üzeri çapta katı cisimler cihazın içine giremez. Sıvılara karşı korumada sürekli olarak suya batırılmanın etkilerine karşı koruma. Cihaz, üreticinin belirttiği koşullar içerisinde suya sürekli daldırmaya karşı dayanıklıdır.

IP50

Katılara karşı korumada toza dayanıklıdır. Toz zerreleri, cihazın normal işleyişini engelleyecek, güvenliğini bozacak şekilde cihazın içine giremez. Sıvılara karşı koruma yoktur.

IP51

Katılara karşı korumada toza dayanıklıdır. Toz zerreleri, cihazın normal işleyişini engelleyecek, güvenliğini bozacak şekilde cihazın içine giremez. Sıvılara karşı korumada düşey su damlaları cihaza zarar vermez.

IP52

Katılara karşı korumada toza dayanıklıdır. Toz zerreleri, cihazın normal işleyişini engelleyecek, güvenliğini bozacak şekilde cihazın içine giremez. Sıvılara karşı korumada cihazın gövdesi düşey ile her iki yönde de 15°’lik bir açı yaparken dahi düşey olarak gelen su damlaları cihaza zarar vermez.

IP53

Katılara karşı korumada toza dayanıklıdır. Toz zerreleri, cihazın normal işleyişini engelleyecek, güvenliğini bozacak şekilde cihazın içine giremez. Sıvılara karşı korumada İnce su damlacıkları düşey ile her iki yönde de 60°’lik bir açı ile cihaza gelseler dahi cihaza zarar vermez.

IP54

Katılara karşı korumada toza dayanıklıdır. Toz zerreleri, cihazın normal işleyişini engelleyecek, güvenliğini bozacak şekilde cihazın içine giremez. Sıvılara karşı korumada sıçrayan suya karşı koruma. Cihazın gövdesine herhangi bir yönden gelen su sıçramaları cihaza zarar vermez.

IP55

Katılara karşı korumada toza dayanıklıdır. Toz zerreleri, cihazın normal işleyişini engelleyecek, güvenliğini bozacak şekilde cihazın içine giremez. Sıvılara karşı korumada fışkıran suya karşı koruma. Cihazın gövdesine herhangi bir yönden gelen su fışkırmaları cihaza zarar vermez.

IP56

Katılara karşı korumada toza dayanıklıdır. Toz zerreleri, cihazın normal işleyişini engelleyecek, güvenliğini bozacak şekilde cihazın içine giremez. Sıvılara karşı korumada güçlü su fışkırmalarına (su jeti) karşı koruma. Cihazın gövdesine herhangi bir yönden gelen kuvvetli su fışkırmaları cihaza zarar vermez.

IP57

Katılara karşı korumada toza dayanıklıdır. Toz zerreleri, cihazın normal işleyişini engelleyecek, güvenliğini bozacak şekilde cihazın içine giremez. Sıvılara karşı korumada geçici olarak suya batırılmanın etkilerine karşı koruma. Basınçtan korunur ve tanımlanmış koşullar altında su içine batırılırsa zararlı miktarda su girişine karşı dayanıklıdır. (1 m’ye kadar daldırma).

IP58

Katılara karşı korumada toza dayanıklıdır. Toz zerreleri, cihazın normal işleyişini engelleyecek, güvenliğini bozacak şekilde cihazın içine giremez. Sıvılara karşı korumada sürekli olarak suya batırılmanın etkilerine karşı koruma. Cihaz, üreticinin belirttiği koşullar içerisinde suya sürekli daldırmaya karşı dayanıklıdır.

IP60

Katılara karşı korumada toza karşı tam korumalıdır. Sıvılara karşı koruma yoktur.

IP61

Katılara karşı korumada toza karşı tam korumalıdır. Sıvılara karşı korumada düşey su damlaları cihaza zarar vermez.

IP62

Katılara karşı korumada toza karşı tam korumalıdır. Sıvılara karşı korumada cihazın gövdesi düşey ile her iki yönde de 15°’lik bir açı yaparken dahi düşey olarak gelen su damlaları cihaza zarar vermez.

IP63

Katılara karşı korumada toza karşı tam korumalıdır. Sıvılara karşı korumada İnce su damlacıkları düşey ile her iki yönde de 60°’lik bir açı ile cihaza gelseler dahi cihaza zarar vermez.

IP64

Katılara karşı korumada toza karşı tam korumalıdır. Sıvılara karşı korumada sıçrayan suya karşı koruma. Cihazın gövdesine herhangi bir yönden gelen su sıçramaları cihaza zarar vermez.

IP65

Katılara karşı korumada toza karşı tam korumalıdır. Sıvılara karşı korumada fışkıran suya karşı koruma. Cihazın gövdesine herhangi bir yönden gelen su fışkırmaları cihaza zarar vermez.

IP66

Katılara karşı korumada toza karşı tam korumalıdır. Sıvılara karşı korumada güçlü su fışkırmalarına (su jeti) karşı koruma. Cihazın gövdesine herhangi bir yönden gelen kuvvetli su fışkırmaları cihaza zarar vermez.

IP67

Katılara karşı korumada toza karşı tam korumalıdır. Sıvılara karşı korumada geçici olarak suya batırılmanın etkilerine karşı koruma. Basınçtan korunur ve tanımlanmış koşullar altında su içine batırılırsa zararlı miktarda su girişine karşı dayanıklıdır. (1 m’ye kadar daldırma).

IP68

Katılara karşı korumada toza karşı tam korumalıdır. Sıvılara karşı korumada sürekli olarak suya batırılmanın etkilerine karşı koruma. Cihaz, üreticinin belirttiği koşullar içerisinde suya sürekli daldırmaya karşı dayanıklıdır.

IP69k

Katılara karşı korumada toza karşı tam korumalıdır. Sıvılara karşı korumada Yüksek sıcaklıktaki su püskürtmelerine karşı koruma. Yakın menzilli, yüksek basınçlı ve yüksek sıcaklıktaki su püskürtmelerine karşı dayanıklıdır.

 

]]>